Az embereket kell a Brexit-tárgyalások középpontjába helyezni

2017. április 6.

 

Az Egyesült Királyság és az EU hamarosan megkezdik a tárgyalásokat az ország kilépési szerződéséről és jövőbeli kapcsolataik alakításáról, bármilyen egyezmény azonban csak akkor lép életbe, ha a Parlament is jóváhagyja. Ennek feltételeit az EP-képviselők egy állásfoglalásban összegzik, amelyről a szerdai plenáris ülésen vitáznak és szavaznak. Az egyik fő kritérium az állampolgárok jogainak védelme, videónkban összefoglaltuk, hogy ez pontosan mit is foglal magában.

Az Egyesült Királyság március 29-én jelentette be, hogy elindítja az Európai Unióról szóló szerződés 50. cikke szerinti eljárást és kilépését az EU-ból.

Ezzel egy hosszú tárgyalási folyamat veszi kezdetét, amelynek egyik kulcskérdése, hogy hogyan alakul az Egyesült Királyságban élő uniós polgárok, valamint az EU-s tagállamokban élő brit állampolgárok helyzete és jogai.

Az EP állásfoglalásában, amelyről szerdán vitáznak a képviselők, az állampolgárok jogainak teljes körű védelmét kéri és ezt nevezi meg a tárgyalások egyik fő prioritásaként. A jelentés hozzáteszi, hogy a jövőbeli helyzetüket a kölcsönösség és a diszkrimináció tilalmának elve mentén kell meghatározni.

 

 

Forrás: europa.eu