Hatvan éves a Római Szerződés és az Európai Unió

2017. március 25.

 

Hatvan éve írta alá a Római Szerződést a hat alapító ország, létrehozva a közös piacot és így a mai Európai Unió elődjét. A szerződéssel Európa írott történelmének leghosszabb békeidőszaka köszöntött be, megteremtette a jólét és a stabilitás feltételeit, és máig biztosítja a személyek, az áruk és a szolgáltatások szabad mozgását. Március 25-én számos EP-képviselő részt vesz az évforduló alkalmából szervezett rendezvényen Rómában, ahol Európa vezetői egyben az Unió jövőjét is megvitatják.

A Római Szerződéseket 1957. március 25-én írta alá Belgium, Franciaország, Németország, Olaszország, Luxembourg és Hollandia képviselője. Két külön egyezményben megállapodtak az Európai Gazdasági Közösség (Római Szerződés) és az atomenergiai együttműködés (Euratom) létrehozásában.

A vámok eltörlésén alapuló szoros gazdasági szövetség, valamint a személyek, áruk, tőke és szolgáltatások szabad mozgása olyan sikeres együttműködéshez vezetett, amihez egyre több ország akart csatlakozni a következő években. Ahogy egyre bővült a csatlakozó országok köre, úgy bővült az Unió hatásköre is. Az eredeti szerződést számos alkalommal módosították, mára pedig az Európai Unió működéséről szóló szerződés váltott fel.

 

 

Forrás: europa.eu