E-demokrácia az EU-ban: lehetőségek és kihívások

2017. március 17.

 

Az emberek 80%-a internetezett legalább heti egyszer tavaly az Eurostat adatai szerint. Online olvassuk a híreket és tartjuk a kapcsolatot az ismerőseinkkel, de vajon készek vagyunk a hivatalos ügyeinket is teljes mértékben az interneten keresztül intézni? Megkönnyítené a kapcsolatot a döntéshozókkal, képviselőkkel? Eléggé biztonságos az ügyintézés online? Az e-demokrácia lehetőségeiről és veszélyeiről vitáztak az EP-képviselők a szerdai plenáris ülésen, csütörtökön szavaznak jelentésükről.

Többek között Franciaországban, Németországban és Hollandiában is tartanak nemzeti választásokat idén, így az interneten történő szavazás és ennek biztonsági kérdései is előtérbe kerültek az EU-ban. Hollandiában a március15-i választások kapcsán a kormány úgy döntött, hogy a potenciális veszélyek miatt csak személyesen, papíron lehet szavazni, holott 2007-ig használtak gépeket is a szavazóhelyiségekben, ami azonban könnyen manipulálhatónak bizonyult.

Ezzel szemben Észtországban például 2005 óta rendszeresen élnek az e-szavazás lehetőségével, és a tapasztalat pozitív, az online szavazás biztonságos.

Az észt példával élve az Európai Parlament jelentéstervezetében rámutat, hogy annak érdekében, hogy más tagállamokban is sikeres legyen az e-szavazás bevezetése, biztosítani kell a teljes népesség tényleges részvételét. A képviselők hangsúlyozzák, hogy a biztonságos, nagy sebességű internetkapcsolatok, és az elektronikus személyazonossággal kapcsolatos biztonságos online infrastruktúra is fontos előfeltételei az e-szavazás sikerességének.

 

 

Forrás: europa.eu