Robotok: a képviselők uniós szintű felelősségi szabályokat akarnak

2017. február 17.

 

Uniós szintű szabályozásra van szükség a robotika gyorsan fejlődő területén, ideértve az etikai elvek tisztázását és a vezető nélküli autók által okozott balesetek felelőseinek meghatározását – olvasható egy csütörtökön elfogadott állásfoglalásban.

A képviselők arra kérik a Bizottságot, hogy tegyen javaslatot a robotok és a mesterséges intelligencia szabályozására, hogy a bennük rejlő gazdasági lehetőségeket biztonságosan lehessen kiaknázni. Megjegyzik, hogy több tagállamban már napirenden van a kérdés és az EU-nak most kell lépnie, hogy ne mások diktálják a szabályokat.

”Örülök, hogy a Parlament elfogadta a jelentést, de csalódott is vagyok, hogy a jobboldali koalíció nem veszi figyelembe a polgárok aggodalmait és elutasította a munkaerő-piaci veszélyekkel kapcsolatos megállapításokat” – mondta Mady Delvaux (S&D, Luxemburg) jelentéstevő.

Felelősség

Azonnali szükség van a felelősségi körök tisztázására, főleg, ami a vezető nélküli autókat illeti, hangsúlyozzák az EP képviselők, akik kötelező és kiegészítő biztosítási rendszereket javasolnak az áldozatok teljes körű kárpótlására. A kárenyhítés kapcsán előbb vagy utóbb a robotok jogi státuszát is meg kell határozni – teszik hozzá.

 

 

Forrás: europa.eu