A robotika jövője: szeminárium az Európai Parlamentben

2017. február 9.

 

Szokatlan vendégek, robotok látogattak el a Parlament robotika szabályozásáról és jövőjéről szervezett sajtószemináriumára kedden. Az EP-képviselők dolgoznak a robotika keretszabályairól szóló jelentésen, amelyről várhatóan a jövő heti plenáris ülésen szavaznak. Ki a felelős, ha a robot miatt megsérül valaki? Mik a robotok használatának veszélyei? Mady Delvaux (szocialista, luxemburgi) témafelelős válaszolt az ezzel kapcsolatos kérdésekre Facebook Live interjúnkban.

A Parlament jelentése a civil használatú robotokról, drónokról, gyógyszeripari robotokról, intelligens autókról szól. Az EP-képviselők a jövő heti plenáris ülésen szavaznak a jelentésről, amelyben a terület átfogó szabályozását kérik az Európai Bizottságtól, ide értve például olyan kérdéseket is, hogy ki felelős azért, ha egy robot sérülést okoz valakin.

A keddi Facebook Live interjúban a legtöbb kérdés a magánadatok védelmére vonatkozott, valamint arra, hogyan akadályozza meg az EU azt, hogy a robotok átvegyék az emberek helyét bizonyos ágazatokban, így növelve a munkanélküliséget. Sokan kérdezték azt is, hogy ki tehető felelőssé egy robot által okozott sérülésért.

 

 

Forrás: europa.eu